Tuinieren heeft op veel mensen een positieve uitwerking. Als je die eenmaal zelf hebt ervaren, dan is de kans groot dat je er een fijne nieuwe bezigheid bij hebt. Hoe kan tuinieren jou gelukkig maken?
Zaaien, bewateren, harken, snoeien en spitten. In een tuin valt er elk seizoen wel iets te doen. Sommige mensen ontdekken pas hoe fijn zo’n plek kan zijn als ze de tegels eruit halen en een fraaie tuin aanleggen. Dan merken ze dat het er niet alleen goed toeven is, maar dat als je er de handen uit de mouwen steekt, het ook kan bijdragen aan je geluk.
Geluk is misschien een groot woord. Maar oké, laten we het dan alledaags geluk noemen; van die kleine dingen waardoor we het leven wat lichter wegen. Het mooie is dat een eenmaal aangelegde tuin weinig hoeft te kosten en dat je er niet ver weg voor hoeft te gaan. Nee, soms hoef je alleen maar je tuindeur open te zetten en naar buiten te stappen.
Voorbeelden van tuingeluk
Contact met de aarde
Wat is er fijner dan op je blote voeten aandachtig door het gras te lopen? Het kriebelt en voelt zacht onder je voeten. Er is geen directer contact met de aarde mogelijk. Als tuinier kun je deze ondergrond liefdevol verzorgen. Je strooit kalk, bemest, maait, verticuteert en zaait het gras door; een inspanning die wordt beloond met een heerlijk groen gazon.
De natuur als spiegel
We zijn maar al te snel geneigd om het te vergeten: als mens maken wij deel uit van de natuur. Zij is grillig en verandert constant. Ze brengt steeds nieuw leven voort en datzelfde leven sterft weer af. Net zo goed hebben wij een wisselend gemoed en een eindig bestaan. Ze kan ons dan ook een spiegel voorhouden, ook in een stukje omheinde natuur als een tuin.
Leven met de seizoenen
Wie de hele dag binnen zit, mist een jaarlijks terugkerend spektakel. Voor wie er oog voor heeft, is dit zelfs spannender dan het spektakel dat we dagelijks geserveerd krijgen via het nieuws en de media. Het vergeet-me-nietje dat de lente inluidt met haar intens blauwe bloempjes. Of een koninginnenpage die landt op een bloeiende venkel in je tuin …
Je geduld oefenen
Wie een tuin heeft, moet zijn geduld oefenen, bijvoorbeeld in een moestuin. Ja, wat je zaait, zul je oogsten, maar dat vraagt wel om het nodige geduld. Je moet ook het vertrouwen hebben dat de plantjes opkomen, waarna je daar op een later moment letterlijk de vruchten van kunt plukken. Het is een vergelijking die ook opgaat voor andere terreinen in het leven.
Geconcentreerd bezig zijn
Onverdeelde aandacht lijkt in deze dagen zeldzaam. Zo is er voortdurend de afleiding van schreeuwerige reclame en pop-upberichten op onze mobiele telefoons. Tijdens het tuinieren heb je een goede aanleiding om die stoorzenders opzij te leggen. Daarbij helpt het dat veel tuinklusjes vragen om je concentratie, zoals het zorgvuldig snoeien van rozen.
Het verstand op nul zetten
Hoe vaak zetten we het verstand nog op nul? Ons hoofd lijkt soms net een op hol geslagen computer. Tuinieren is dan een welkome afwisseling om eens te werken met je handen. Alle aandacht en energie gaat dan naar dat ene tuinklusje waar je mee bezig bent; zorgen over allerlei onbenullige onderwerpen verdwijnen naar de achtergrond.
Blijven leren
Met een tuin ben je nooit uitgeleerd. Er zijn ontzettend veel verschillende planten met elk hun bijzonderheden. Gaandeweg leer je hoe je die in jouw tuin de beste voorwaarden geeft voor groei en bloei. Dat leer je voor een deel door je tuinierende vrienden om advies te vragen of erover te lezen, maar voor een heel groot deel ook door zelf te ervaren wat het beste werkt.
Voldoening krijgen van je werk
Een tuin is een haast onuitputtelijke bron van voldoening. Het resultaat van je werk kun je onder andere zien, ruiken en voelen. Bijvoorbeeld in de vorm van een blauw en purper bloeiende border of een stralende amberboom in gele, oranje en rode herfstkleuren. Kan het nog concreter? En dan is er ook nog de dimensie tijd: je tuin kan over, zeg, dertig jaar een heel eigen karakter ontwikkelen.
De natuur beschermen
In een tuin kun je op een van de meest tastbare manieren de natuur helpen beschermen. Dan kun je denken aan vogelvriendelijke of insectvriendelijke beplanting. Daarnaast kun je natuurbeschermingsproducten toepassen, zoals insectenhotels. Niet is fijner om vervolgens te zien hoe vogels, insecten en andere dieren hiervan profiteren.
Respect voor onze aarde doorgeven
In een tuin kun je jouw respect voor onze aarde doorgeven aan de volgende generaties. Je kunt met een moestuin bijvoorbeeld aan je kinderen laten zien dat we dankbaar mogen zijn voor een vruchtbare grond. Of je laat ze het minuscule insectenleven tussen de planten ontdekken. Of je toont wat het betekent om voor een stukje van de tuin te zorgen …
Afbeelding gebruikt onder licentie van Shutterstock.com
Geef een reactie