Steeds meer mensen willen hun woning opfleuren met kamerplanten. Voordat je ze gaat kopen, kun je vast wel wat advies gebruiken. Zet deze stappen als je wilt beginnen met kamerplanten.
Tijd om naar het tuincentrum te gaan en je eerste kamerplanten aan te schaffen? Dat ene moment dat je over de drempel stapt, kan overweldigend voelen. Je hebt zo veel keus dat je niet weet waar en hoe je moet beginnen. Het helpt dan ook als je eerst wat tijd uittrekt om je te verdiepen in kamerplanten.
Natuurlijk kun je zomaar de eerste de beste plant kiezen en diep in de buidel tasten voor de allermooiste sierpotten. Maar wat hebben jij en jouw aan te schaffen planten eigenlijk nodig? Wat helpt je om de juiste keuzes te maken? In dit artikel lees je praktische tips voor de groentjes onder de plantenliefhebbers.
Stappenplan voor groentjes
Stap 1. Zet je wensen op een rij
Elk woning en elke kamer is anders. En zo ook iedere aankomende plantenliefhebber. Door je wensen op een rij te zetten, ontdek je welke kamerplanten het beste bij jou passen. Stel jezelf de volgende vragen om jouw wensen op een rij te zetten:
Hoeveel tijd en aandacht kun je en wil je geven?
Het behoeft geen toelichting dat kamerplanten tijd en aandacht vragen. De vraag aan jou is: hoeveel daarvan kun je en wil je geven? Dat is een belangrijke vraag, omdat de ene plant meer aandacht vraagt van je vraagt dan de andere. Kies je bijvoorbeeld voor een dorstige hortensia die weelderig bloeit? Of voor een ingetogen cactus die al snel verzadigd is?
Waar komen je planten te staan?
Voor een gezonde kamerplant heb je voldoende zonlicht nodig. Houd daarbij onder meer rekening met de oriëntatie van je woning, de afstand tot het raam en eventuele obstakels die zich voor dat raam bevinden. Om een goede indruk te krijgen, maak je een plekje vrij voor een plant en schat je in of deze komt te staan in de:
- volle zon
- zon
- halfschaduw
- schaduw
In het tuincentrum vind je op het kaartje van een plant dezelfde categorieën terug. Ook kun je hiermee op internet gericht zoeken naar een passende plant.
Tip
Gebruik het kompas van je telefoon om de oriëntatie te bepalen.
Hoeveel ruimte is beschikbaar?
Van een krappe vensterbank tot een ruime serre: de ruimte die beschikbaar is, bepaalt welke plant het beste past. Houd daarbij ook rekening met toekomstige groei. Zo is de populaire gatenplant op zichzelf vaak al een grote plant. De kans is echter groot dat hij over een paar jaar echt flink uit de kluiten gewassen is.
Welke huisgenoten heb je?
Je huisgenoten zullen ook bepalend zijn bij jouw keuze voor een kamerplant. Zo gaan sommige kamerplanten niet samen met kinderen of huisdieren, zoals katten. Bepaalde soorten zijn namelijk (zeer) giftig of hebben stekels of doorns. Laat je hierover dus goed informeren voordat je een kamerplant in huis haalt.
Welke sfeer wil je creëren?
Kamerplanten roepen een bepaalde sfeer op, en die is natuurlijk voor iedereen anders. Zo zal de één bij een sanseveria nostalgisch terugdenken aan zijn jeugd in de jaren zestig. De ander zal bij een bananenplant of palmboom wegdromen naar de verre reizen die hij ooit heeft gemaakt. Kies de sfeer die bij jou past.
Stap 2. Koop passende planten en potten
Op basis van je wensen kun je nu de hort op. Omdat je weet waarnaar je op zoek bent, blijf je door de bomen het bos zien. Uiteraard zul je daarbij kiezen wat past binnen je budget. Bedenk daarbij dat je niet altijd de hoofdprijs hoeft te betalen. In plaats van dure sierpotten kun je bijvoorbeeld ook goedkope terracottapotten kopen.
Stap 3. Boots de ideale omstandigheden na
In de natuur kunnen planten in hun ideale omstandigheden overleven. Binnen moeten ze het doen met wat wij ze geven. Het geheim van gezonde kamerplanten is dat je die ideale omstandigheden zo veel mogelijk nabootst Daarvoor kun je op zoek gaan naar de oorsprong van een plant. Komt deze bijvoorbeeld uit een droge woestijn of een vochtig regenwoud?
Stap 4. Maak kamerplanten onderdeel van je routine
Niet iedereen is even georganiseerd, maar kamerplanten kunnen je wel helpen om wat meer structuur te krijgen. Het helpt daarbij om een vast moment te kiezen waarop je jouw planten verzorgt. Bijvoorbeeld door je planten elke vrijdagavond na je werk water te geven of in het eerste weekend van de maand voeding toe te dienen. Hoe concreter, hoe beter.
Stap 5. Geniet van wat groeit en bloeit
Kamerplanten geven je elke dag aanleiding om je te verwonderen over het leven. Zo kan het heerlijk zijn om tijdens een hectische (thuis)werkdag een rondje langs de planten te maken. Dan zie je bijvoorbeeld opeens dat die ene paradijsvogelplant een nieuw blad gaat uitrollen of zelfs gaat bloeien. Er is genoeg om van te genieten!
Wat zijn jouw tips als het gaat om beginnen met kamerplanten? Deel ze hieronder.
Afbeeldingen gebruikt onder licentie van Shutterstock.com
Geef een reactie