Jouw interieur en tuin lijken misschien gescheiden werelden. Toch valt er veel te zeggen voor een verbinding tussen interieur en tuin. Ontdek waarom en doe ideeën op om binnen en buiten met elkaar te combineren.
Waarom zou je interieur en tuin eigenlijk met elkaar verbinden? Een goede reden is dat je woning hierdoor groter lijkt. Doordat binnen en buiten in harmonie zijn, lijkt het namelijk of de binnenruimte buiten doorloopt. Dit effect ontstaat door genoeg doorkijkjes te bieden en de stijl van interieur en tuin goed op elkaar af te stemmen.
Bovendien is het fijn dat je op deze manier zowel binnen als buiten optimaal kunt genieten. Bij veel woningen gaat de meeste aandacht namelijk uit naar het interieur en is de tuin nogal eens een sluitpost. Als je tuin ook goed doordacht en uitgewerkt is, dan is de kans dat je er ook echt gebruik van zult maken uiteindelijk veel groter.
Interieur en tuin combineren, tien ideeën
1. Schakel een tuinontwerper in
Een goede tuinontwerper zal vaak benieuwd zijn naar jouw interieur. Zo zal hij je smaak proberen te bepalen door te kijken of je bijvoorbeeld een klassiek of modern interieur hebt. De kans is groot dat hij de tuinstijl van je (nieuwe) tuin hierop zal afstemmen. Ook zal hij rekening houden met de zogenoemde zichtlijnen. Dit zijn de lijnen die je blik volgt, bijvoorbeeld vanuit een raam.
2. Maak waar mogelijk gebruik van beglazing
Het is de beglazing in jouw woning die binnen en buiten met elkaar verbindt. Daarbij kunnen grote kozijnen, een schuifpui of een glazen gevel een royaal uitzicht bieden op jouw tuin. Houd er wel rekening mee dat je soms een omgevingsvergunning nodig hebt voor aanpassingen aan je gevel. Ligt dit niet binnen je bereik? Dan kun je bij je zoektocht naar een nieuwe woning rekening houden met de beglazing.
3. Maak je tuin het hele jaar door interessant
Een interieur is vaak vrij statisch, maar een tuin verandert het hele jaar door. Daarbij wil het nogal eens voorkomen dat een tuin in de winter inzakt als een plumpudding. Dat is niet nodig bij de juiste beplanting. Wintergroene planten zorgen er bijvoorbeeld voor dat jouw tuin het hele jaar door groen blijft en siergrassen geven een mooi winterbeeld. Verder zijn er soorten die vroeg bloeien of prachtige herfstkleuren hebben.
4. Kies voor materialen die bij elkaar passen
Het zijn niet alleen de planten die het interieur en de tuin maken. Bepalend zijn ook de dode materialen. Door bijvoorbeeld de kleur van tegels binnen en buiten op elkaar af te stemmen, maak je een naadloze verbinding tussen binnen en buiten. Let daarbij wel op de veiligheid. Materialen voor binnen zijn niet altijd geschikt voor buiten vanwege de weersomstandigheden en gladheid.
5. Plaats beplanting dicht bij je gevel
Bij veel woningen kom je het tegen: steen tegen steen. Maar waarom zou je rond je gevel niet een groene rand maken? Zie een fraaie border als een omlijsting van jouw woning. Het is helemaal fraai als een plant met bloeiende stengels net boven je raam uitkomt. Plant bijvoorbeeld een Japanse herfstanemoon voor een niet al te hoog raam. Dan kun je in de late zomer en vroege herfst genieten van prachtige bloemen.
6. Voeg een terrasoverkapping toe
Het terras is als het ware jouw huiskamer buiten. Terrasoverkapping zorgt ervoor dat je daar onder allerlei weersomstandigheden van kunt genieten. Zo biedt een veranda een tegen regen beschutte ruimte van glas met veel zonlicht. Je kunt hier heerlijk verpozen tussen de planten. Een pergola is juist een open constructie die door de begroeiing op zonnige en warme dagen de nodige schaduw biedt.
7. Pluk de vruchten van je tuin
Veel eetbaars en fraaie bloemen: dat kan een tuin allemaal voortbrengen. Met een moestuin heb je in jouw keuken altijd verse kruiden of zelfs vers groente en fruit voorhanden. Daarnaast levert een pluktuin fraaie boeketten of decoratieve takken op die je binnen in een vaas kunt zetten. Richt je tuin dus zo in dat je er ook binnen (letterlijk) de vruchten van plukt.
8. Zorg voor een groene achtergrond
Wat heb je het liefste als achtergrond voor jouw tuin? Een houten schutting of een stenen muur? Of bomen en struiken of een muur vol klimplanten? Door te zorgen voor een groene achtergrond, maak je het uitzicht op jouw tuin een stuk interessanter. Dit zou je in elk geval kunnen doen voor de delen van de tuin waar je van binnen op uitkijkt.
9. Vul je huis met planten
Zo buiten, zo binnen. Door je niet alleen jouw tuin maar ook jouw interieur te vullen met planten, zit je zowel binnen als buiten in het groen. Daarbij kun je soms zelfs binnen en buiten vergelijkbare soorten gebruiken, zoals hortensia’s. Zet binnen bij ramen planten die het uitzicht niet helemaal bedekken, zoals de kentiapalm. Met klimplanten kun je ten slotte net als buiten een groene muur maken.
10. Verlicht je tuin in de donkere uurtjes
Waarom zou je alleen overdag genieten van je tuin? Door je tuin te verlichten in de donkere uurtjes, geniet je er ook van als je later op de dag binnen zit. Daarbij kun je opvallende elementen van je tuin in de schijnwerpers zetten, zoals bomen, struiken of een vijver. Dat geeft weer een heel ander beeld. Een tuinontwerper kan je helpen bij het maken van een lichtplan voor je tuin.
Afbeeldingen gebruikt onder licentie van Shutterstock.com
Geef een reactie